EMEP, Edip Akbayram'ı grevdeki işçilerle andı
Emek Partisi, yaşamını yitiren sanatçı Edip Akbayram'ı grevdeki Kaynak Tekniği (Lincoln Electric) işçileriyle birlikte grev çadırında andı. Etkinlikte sanatçılar Ozan Çoban ve Güneş Demir sahne aldı.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel
Gebze — Emek Partisi (EMEP), Edip Akbayram'ı grevdeki Kaynak Tekniği (Lincoln Electric) işçileriyle birlikte grev çadırında andı.
Çayırova'da bulunan, Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu Kaynak Tekniği fabrikasında işçiler 38 gündür grevlerini kararlılıkla sürdürüyor. Grevlerde, direnişlerde her zaman emekçilerle birlikte olan ve geçen günlerde hayatını kaybeden sanatçı Edip Akbayram bu defa grev çadırında anıldı.
EMEP'in düzenlediği etkinlikte sanatçılar Ozan Çoban ve Güneş Demir sahne aldı. Şair Hakkı Zariç ve Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Tekin Sürek ve EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan da söz alarak hem greve dair mesaj verdi, hem de Edip Akbayram'ı andı.
Bayhan: İş, ekmek ve özgürlük türküleri söyleyeceğiz
İskender Bayhan, "Edip Akbayram, EMEP'in kuruluş çalışmalarında, işçi sınıfının gazetesi Evrensel'in dayanışma etkinliklerinde her zaman yer aldı. Birlikte işçi sınıfının dayanışmasını büyütmek için çabaladık. Onun gibi bütün hayatını, yüreğini, emeğini işçilerin mücadelesine adamış sanatçılarımız var. Onun şahsında bütün o sanatçıları da buradan anmış olalım. İşçi sınıfının sanatçılarıyla yolumuzu açacağız. Edip Akbayram gibi sanatçıların kıymetini bileceğiz. Bu ülkenin iş, ekmek ve özgürlük türkülerini hep birlikte söyleyeceğiz" diye konuştu.
"Vatan millet nutukları atanlar yabancı tekellerin fabrikalarında grev yasaklıyor"
Ülkeyi yönetenlerin nutuklar atarak gerçeği gizlediğini ifade eden Bayhan, "Yaşadığınız grevlerde, verdiğiniz mücadelelerde siz de görüyorsunuz. Memleketin hali hal değil. Her gün lüks saraylarda, salonlarda vatan millet nutukları atanlar yabancı tekellerin fabrikalarında gidilen grevleri yasaklıyor. Bu iktidar grev yasaklarıyla sizin yanınızda mıydı yoksa o emperyalist tekellerin mi? Bu ülkenin Çalışma Bakanı sizin haklarınızı mı savundu yoksa büyük sermayenin çıkarlarını mı? Bu ülkeyi yönetenlerin bu nutuklarını sizler yaşayarak görüyorsunuz. Büyük bir sahtekarlıktan başka bir şey değil o nutuklar, gerçekler ortada" dedi.
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel
Zariç: Bu memlekette gelecekten umut kesilmez
Gelecekten umut kesilmemesi gerektiğini vurgulayan Şair Hakkı Zariç, "Şarkılarla, şiirlerle, müzikle, resimle grevleri büyük bir coşkuyla büyütebiliyoruz. Edebiyat, sinema, şiir gibi alanların bir çoğu sınıf dayanışmasından besleniyor, buradan güç alıyor. Edip Akbayram'ın geleneğini başka arkadaşlarımız sürdürecek şimdi. Edip Akbayram, Orhan Kemal, Sennur Sezer, Vedat Türkali, Yaşar Kemal gibi edebiyatçıların, sanatçıların, şairlerin, ressamların olduğu bir memlekette gelecekten umut kesilmez" ifadelerini kullandı.
TYS Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Tekin Sürek de "Grevinizle dayanışmak için buradayız, başarıyla sonuçlanacağına inanıyorum. Sizler için bir okul olsun bu grev, başarısıyla Türkiye işçi sınıfına yeni ufuklar açsın" dedi.
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel
Çoban: Edip abi de "Beni grev çadırlarında anın" derdi
Edip Akbayram'ın hak ettiği yerde anıldığını belirten Ozan Çoban, "Biz buraya destek olmaya değil, sizden umut almaya geldik. İyi ki varsınız. Bütün bir ülkeye hakkın, emeğin nasıl alınabileceğini gösteriyorsunuz. Edip Akbayram'ın grev çadırında anılıyor olması bizim için mutluluk verici. Herhalde kendisi yaşıyor olsa 'Beni grev çadırlarında anın' derdi. Büyük bir sanatçıyı hak ettiği yerde anıyor olmanın verdiği gururu da yaşıyoruz. Burada olmaktan çok mutluyuz" dedi.
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel
Konuşmaların ardından Ozan Çoban ve Güneş Demir, grev alanında Edip Akbayram'ın türküleri seslendirdi.
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel
(Evrensel)
Evrensel'i Takip Et